ÍGY KÉSZÜLT!Blog

2011-05-27 - Vissza a természetbe...


Az alábbi cikket a Családi Lap felkérésére írtam és a 2009 szeptemberi lapszámban volt olvashó: 

A hegyikerékpározás eredete

A modernkori sportok történetének egy legnagyobb sikere a mountain bike-é, amely szűk két évtized alatt vált a világ egyik legnépszerűbb sportjává. Történet a 60-es évek végén, a kaliforniai Marin megyében kezdődött, ahol egyetemisták egy csoportja úgy döntött, tartalmat ad a jelmondatnak: „Vissza a természetbe!” – ám vittek magukkal biciklit is. 

Mikor a kerékpárgyártók felismerték a terep bringázásban rejlő lehetőségeket fejlesztések tucatjai kezdődtek el. A korábbi kerékpárokhoz képest a strapabíróság mellett az irányíthatóságon, a meghajtás áttételezésén, a fékerőn, illetve a vázgeometrián is javítani kellett. Innen nem volt megállás, a hegyikerékpározás ugrásszerű fejlődésnek indult és megkezdte világhódító útját.

mountain biker

A kerékpárok fejlesztése napjainkban is rohamtempóval zajlik. A váz anyagaként kezdetben acélt, majd titánt és magnéziumot is használtak, de egyre nagyobb teret hódítanak a szénszálas kompozit, ún. karbon megoldások is. Legelterjedtebb vázanyag azonban továbbra is az alumínium, amely előnyös tulajdonságai mellett a kedvező árának köszönhető.  

A mountain bike 1996-ban, Atlantában mutatkozott be a olimpiai sportágként. Magyarország első hegyikerékpáros olimpikonja Viczeffy Zsolt volt, aki a 2004-es Athéni olimpián állhatott rajthoz, de mindenképpen meg kell említenünk Parti András nevét is, akinek a pekingi olimpián elért eredménye érdemel elismerést.

De a hölgyekről is ejtsünk szót. Az utóbbi évek leghangosabb magyar hegyikerékpáros sikerét szolgáltatta tavaly Benkó Barbara, amikor juniorként, - 18 évesen - ezüstérmet nyert a világbajnokságon. A folyamatos jó teljesítményére külföldön is felfigyeltek és ettől az évtől már a freiburgi székhelyű Rothaus-Cube csapatában teker. Biztosak lehetünk benne, hogy hallunk még felőle.

A hegyikerékpározás élettani előnyeit hosszasan lehetne ecsetelni, hiszen növeli az erőnlétet, fejleszti az izomzatot, a légzési és keringési rendszert, de legkomolyabb érv mégis a sportág természet közelisége. Elhagyhatjuk az aszfaltozott utakat, a pöfögő, dudáló autókat és bátran nekivághatunk az ösvényeknek, ahol a hegyek sem jelentenek akadályt. 

csaladi lap

Mennyibe kerül egy mountain bike?

Mint annyi más esetben itt is igaz, hogy az olcsó lesz végül a drágább választás. Tisztában kell lennünk vele, hogy 15-20 000 Ft-ért nem lehet használható minőségű kerékpárt vásárolni, nem beszélve róla, hogy mi a hegyeket vesszük célba a kétkerekűnkkel. Sokszor ezeken a hipermarketekben vásárolt kerékpárokon még a legalapvetőbb funkciók sem működnek megfelelően. Nem túlzás azt állítani, hogy adott esetben az életünk múlhat elevator dress shoes egy minőségi féken vagy a megfelelő alkatrészeken. 

Legfontosabb tanács, hogy a bringánkat szakkereskedésben vásároljuk meg. A néhány ezer forintos ártöbbletért itt személyes kapcsolatot, szakszervizt és személyre szabott segítséget kaphatunk. De, hogy az árról is szót ejtsünk: egy hegyikerékpározásra alkalmas bringa nagyjából 100 ezer forintnál kezdődik és az ár növekedésével egyre kevesebb kompromisszummal rendelkező, egyre magasabb technikai szintű kerékpárt kapunk, amelynek nyergében valódi élménnyé válhat a hegyek ostromlása. Természetesen, legalább ilyen fontos a megfelelő bukósisak viselése, hiszen egy esés mindig váratlanul történik (hiszen ha számíthatnánk rá, akkor nem is következne be) és az a minimum, amit a testi épségünk megóvása érdekében megtehetünk.

fülöp miklós

Maratonok

Hazánkban egy szezon alatt, amely áprilistól októberig tart, 10-15 hegyikerékpáros maratont is megrendeznek. Ezen eseményekre nem kell versenyként tekinteni és megijedni tőlük, hiszen a rendezők gondolnak a sporttal ismerkedőkre és a gyengébb erőállapotú résztvevőkre, és minden esetben van lehetőség rövidtávon is rajthoz állni. Jellemzően három táv közül választhat a nevező. A legelszántabbak részére van 100 km körüli hosszútáv, - amelyhez 3000 méternyi szintkülönbség tartozik – a jó edzettségi állapotúak 50-60 km-es középtávon, – itt 1500 – 2000 méter a leküzdendő szintkülönbség – még a hobby kerekesek 30 km körüli rövidtávon, - ahol már 1000 méter alatt van megmászandó szint - állhatnak rajhoz.

A hegyikerékpározást elkezdeni, kortól és nemtől függetlenül, sohasem késő. Jelen sorok írója sem gyerekkorában kezdte a hegyekbe vezető útját, ám számtalan verseny, tengernyi élmény és sok-sok ezer bringán töltött kilométer igazolta a döntés helyességét. Akik komolyabb célokat is kitűznének maguk elé, esetleg másokkal is összemérnék erejüket, azoknak mindenképpen ajánlott valamely csapathoz csatlakozni, ehhez segítséget a Merkapt Maraton Team SE honlapján (www.merkaptse.hu) találnak.

A csapatom ars poeticájával zárom a cikket, amely megpróbálja a összefoglalni a hegyikerékpározás savát-borsát: „mindnyájunknak fontos az összetartozás pótolhatatlan érzése és azok az élmények amelyeket közösen élünk át. A természet szeretete, a mozgás szabadsága, az ismeretlen felfedezése, az emelkedők leküzdése, a lejtők mámora, a versenyek izgalma, a közös utazás mind apró építőkövei annak, amit a kerékpározás és a csapat ad nekünk.”

Fotó: Dóczi Lászlówww.zeusnet.hu